Gjennom digital markedsføring fikk vi et innblikk i hva filterbobler og ekkokammer er. Før den forelesningen med Arne Krokan hadde jeg ikke så mye peiling på hva det dreide seg om. I dette innlegget skal jeg skrive om litt om filterbobler og ekkokammer og konsekvensene de har ovenfor oss.

Filterbobler

Begrepet filterbobler ble introdusert av forfatteren og internettaktivisten Eli Pariser i boken «The Filter Bubble i 2011».  En kort og enkelt forklaring på filterbobler er systematiske, individuelt tilpasset avgrensinger av informasjon og opplevelser på internett. En anna forklaring på det er at personlig informasjon blir samlet hver gang vi er på nettet.  Forfatteren Eli Pariser mener at Filterbobler kan være farlig for hvordan vi får syn på ting.

I den verden vi lever i har alle tilgang til nettverk. Vi bærer med oss smarttelefonen overalt vi går, og det er enkelt å søke eller surfe på nettet. Man mottar stadig større grad nyheter og informasjon via ulike plattformer. Mange bedrifter tar i utgangspunkt data fra oss når vi enten logger inn eller når vi bruke ulike nettsider generelt. Data blir samlet daglig hele tiden vi gjør noe på nettet og det kan føre til store konsekvenser.

Ekkokammer

Ekkokammer er akkurat som et digitalrom der ideer, oppfatninger blir forsterke gjennom repetert kommunikasjon blir repetert. Når en er i ekkokammer så tenker man ikke så mye på fakta eller meninger. Det vi liker på nettet komme fram. Sosiale medier som Tiktok, Instagram og Facebook har algoritmer som gjør at det innholdet vi klikker på komme oftere fram.

Konsekvenser

Filterbobler påvirker oss hele tiden når vi er på nettet. Konsekvensene med det er at vi kan eventuelt miste den evnen til å utvikle ny holdninger og innsikt. Positivt med det er at vi får fram ting vi liker å få, den negative siden med det er at de plattformene og nettsidene en bruker sitter igjen med mye data og informasjon om deg. Dette også føre til at personlig informasjon kommer ut og blir misbrukt.

-Marley L

Kilder:

https://snl.no/filterboble
https://no.wikipedia.org/wiki/Ekkokammer

Bildet fra:  https://unsplash.com/photos/_UeY8aTI6d0

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *